Övrig information om simskolan 

 

Viktigt att komma ihåg är att varje barn är unikt. Att lära sig simma kan vara svårt för en del barn och lättare för andra. För Göteborg Sims simskola är det därför viktigt att barnen ska få lära sig i sin egen takt. Om det är något ni föräldrar tycker vi bör veta om ert barn, för att underlätta undervisningen för just ert barn men också oss simlärare, (ex. rör i öron, blyg, allergi, skada, sjukdom o.s.v.), informera gärna simlärarna och berätta så är vi mycket tacksamma!

 

 
Undervisningsbassängerna
 
På Valhallabadet hålls simskolelektionerna i den lilla bassängen och i 25 metersbassängen. Grupperna Baddaren, Pingvinen och Pingvinen Fortsättning har sina lektioner i den lilla bassängen. Denna bassängen är 90cm-120cm djup. Tänk på att barnet behöver vara tillräckligt lång för att bottna på den grundare delen av bassängen för att börja i simskolan. Dessa grupper har lektionstider på måndagar, onsdagar, lördagar och söndagar.  
Grupperna Fisken och Hajen har sina lektioner i 25m bassängen och simmar på djupt vatten. Dessa grupper har lektionstider på lördagar och söndagar. 
 
I Askims simhall hålls simskolelektionerna i undervisningsbassängen och i 25m bassängen. Grupperna Baddaren, Pingvinen och Pingvinen Fortsättning har sina lektioner i undervisningsbassängen som är 50cm-90cm djup och ca 32 grader varm. Dessa grupper har lektionstider på måndagar och torsdagar.
Grupperna Fisken och Hajen har sina lektioner i 25m bassängen som är 90cm- 2 meter djup och ca 27 grader varm. Dessa grupper har lektionstider på måndagar och fredagar.
 
 
 
Livräddningsdag

Under terminen har alla simskolegrupper en livräddningsdag (se schema). Detta innebär att eleven kommer ha möjlighet att lära sig om badvett och prova på att simma med kläder och flytväst. Denna dagen brukar vara mycket uppskattad av barnen!

Tänk på att eleven denna dagen ska ha en nytvättad långärmad tröja och långbyxor att bada i. Ta gärna med flytväst om eleven har egen. Har man ingen egen flytväst har vi flytvästar som man kan låna. När lektionen börjar har barnet kläderna på sig med badkläderna under. Ta gärna med kläder av lätt material, tex pyjamas eller underställ.

 

Simglasögon

Simglasögon används inte i nivåerna; Baddare, Pingvin och Pingvin Fortsättning. Detta är för att eleven ska få så mycket vattenvana som möjligt. I Fisken och Hajen (grupperna som simmar på djupt vatten) får eleven använda simglasögon.

Är det så att eleven har någon skada/sjukdom som gör att eleven inte får få vatten i ögonen får man självklart använda simglasögon, men berätta i så fall för simläraren först.

 

Klarade mål under terminen

Barnens kunskaper observeras kontinuerligt under terminens gång. Vilka möjliga moment simskolebarnet har klarat under terminen kommer att visas på diplomet som delas ut sista gången på terminen.

 

Träna gärna själva med simbarnen!

För att snabbare bli vattenvan och lära sig simma är ett bra tips att under terminens gång att själva åka och bada med barnen. De får då några extra tillfällen att träna på sin vattenvana och simkunnighet.
Hemma kan ni gärna träna på bröstsimsbentag på land, alltså med flexade vinklade fötter: ”Groda – Glasstrut – Pinne - Paus (3sek paus med sträckta ben)” o.s.v.
Det ger verkligen resultat, då eleven får chans att repetera detta fler än en gång i veckan. Detta resulterar oftast med bättre vattenvana och snabbare simkunnighet.

 

Att tänka på

Tänk på att eleven ska ha uppsatt hår om håret är så pass långt så det kan komma i ögonen. Då detta annars stör undervisningen.
Ha aldrig något i munnen under simskolelektionen ex. tuggummi/mat. Farligt! Då det är lätt att sätta i halsen.
Tänk på att GÅ försiktigt på bassängkanten, då denna yta oftast är blöt och kan därför lätt halka och slå sig ordentligt om man springer.